Hoe houd je het hoofd koel tijdens de vakantie periode?

Tips om relaxed op vakantie te gaan en uitgerust weer te beginnen

Loskomen van je werk en is heel belangrijk om lichaam en geest gezond te houden. Maar hoe makkelijk is dit? Met vakantie in het vooruitzicht denk je vast direct aan het werk dat moet worden overgedragen. En het werk dat bij terugkomst op je wacht. Hoe voorkom je vakantie stress? Wij verzamelden een aantal tips waarmee je relaxed op vakantie gaat en uitgerust weer begint.

 

8 tips om vakantiestress te voorkomen

 1. Stel een to-do lijst op
  Maak voordat je op vakantie gaat een lijstje van alle lopende zaken. Beslis welke zaken je nog afrondt voor je vakantie, welke zaken je aan een vervanger overdraagt en wat je na je vakantie oppakt. Het creëren van overzicht geeft rust.

 2. Maak goede afspraken met je vervanger
  Bepaal wie tijdens je vakantie verantwoordelijk is voor jouw taken. Maak een overdrachtsdocument waarin je dit samen vastlegt. Neem hierin op welke taken je vervanger overneemt en welke niet en wat de huidige stand van zaken is. Spreek ook alvast af hoe en wanneer je na de vakantie een terugkoppeling krijgt.

 3. Bespreek het ‘noodscenario’
  Het kan zijn dat er tijdens je vakantie een noodgeval voorkomt. Bespreek of en hoe je geïnformeerd wordt in geval van nood en bespreek wat 'nood' inhoudt. Maak ook een afspraak over het tijdstip, gezien eventueel tijdverschil.

 4. Laat je team weten dat je op vakantie gaat
  Informeer je team tijdig wanneer je afwezig bent en wie jou vervangt.

 5. Plan je agenda vrij op de dag voor en de dag na je vakantie
  Geef jezelf de tijd om de dag voordat je op vakantie gaat goed te kunnen afronden. Zorg ook dat je op de eerste dag na je vakantie geen afspraken hebt. Hierdoor heb je de tijd om je e-mail bij te werken en je in te lezen in de actuele stand van zaken.

 6. Zet je out-of-office bericht eerder en langer aan
  Vermeld in je bericht wanneer je afwezig bent en dat je niet op je mail reageert. Laat in je bericht ook weten wie jouw vervanger is. Zet je out-of-office bericht een dag eerder dan je vakantie aan en laat dit bericht ook nog de eerste dag na je vakantie aan staan.

 7. Laat je werk thuis
  De verleiding is groot om zaken tijdens je vakantie in de gaten te houden. Loslaten is lastig, maar ook fijn. Neem dus geen laptop, iPad of telefoon van werk mee. Als het echt niet anders kan, zet dan de notificaties uit.

 8. Ontfocus en geniet
  Na al dat harde werken is het tijd om te gaan ontspannen. Kies voor jezelf en ontfocus. Even niet met werk bezig zijn is belangrijk om je lichaam en geest gezond te houden. Ga er vanuit dat je de juiste voorbereidingen hebt getroffen en dat het tijdens je afwezigheid allemaal goed gaat. Je kunt nu met een gerust hart op vakantie!