10 Tips van Annemarie van Gaal

Een life saver: Houd een ouderwets KASBOEKJE bij. Het klinkt simpel, maar het kan een groot verschil  maken.

 

Geef UITLEG over een brief van een deurwaarder, van een brief over loonbeslag. Wat stààt er nu precies? Wat zijn de consequenties? Leg in Jip en Janneke taal uit wat er wordt bedoeld.

Deel een bestand met uitleg over TERMEN waar je mee te maken krijgt als je in de schulden zit (‘Met welke instanties krijg je te maken? Wat betekenen alle afkortingen? Wanneer kun je boetes krijgen?’)

 

Probeer te HELPEN door alles makkelijker te maken; in de schulden zitten is namelijk heel moeilijk. Alles wat op je werknemer afkomt is ingewikkeld; help daarbij.

 

Concrete tip: voeg een KAARTJE toe aan de salarisstrook met een lieve tekst, zoals ‘Wil je hulp? Heb je informatie nodig of een budgetcoach?’ en deel de betreffende gegevens.

 

Je IQ daalt letterlijk door geldstress, je maakt minder slimme keuzes en belandt in een vicieuze cirkel. Toon hier BEGRIP voor.

 

Vraag binnen de organisatie (bespaar) TIPS aan werknemers en bundel alle tips  in een klein boekje. Dit maakt het onderwerp laagdrempeliger.

 

Bij loonbeslag; bied HANDELINGSPERSPECTIEF. Geef bijvoorbeeld actief het aanbod extra uren te  kunnen werken en/of bied hulp aan van een budgetcoach of geldcoach om uit de schulden te komen.

 

Voeg een kaartje of CADEAUTJE toe aan het kerstpakket. Geef bijvoorbeeld een kasboekje cadeau of geef een cadeaukaart. Zo kunnen werknemers met geldzorgen die besteden waar dit nodig is.

 

Organiseer een ‘VERGELIJK-JE-RIJKMIDDAGJE’. Kun je een goedkoper alternatief vinden voor bestaande kosten? Heb je die abonnementen echt nodig? Moet je naar de sportschool of kun je ook gaan hardlopen? Zijn er goedkopere verzekeringen? Vaste contributies aan goede doelen; ben je zelf niet ook een goed doel? Enzovoort.