7 tips: Hoe ondersteun je werknemers bij geldstress door inflatie?

Een derde van de huishoudens dreigt in financiële problemen te komen door de stijgende prijzen

 

Energieprijzen rijzen de pan uit en het dagelijks leven wordt duurder. De koopkracht van een gemiddeld huishouden daalt dit jaar volgens het CPB met bijna 7%. De voorspelling is dat meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens in financiële problemen zal raken. 

Hoe ga je hier als werkgever mee om? Als een structurele salarisverhoging geen optie is, zijn er andere mogelijkheden om je werknemer tegemoet te komen. We geven 7 tips:

1. Doorbreek het taboe 

... door op de werkvloer laagdrempelig over geldzaken te praten. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat geld een normaal gespreksonderwerp is op de werkvloer. Organiseer bijvoorbeeld een workshop over geld, of maak geldzaken bespreekbaar tijdens teamoverleggen. Leer jouw leidinggevenden signalen van geldzorgen op tijd te herkennen. Hier hebben wij een workshop voor ontwikkeld. En laat werknemers weten dat jouw deur altijd openstaat als zij geldstress ervaren. 

2. Bied een leasefiets aan

Stel een leasefiets ter beschikking aan jouw werknemers. Fietsen verbetert de nachtrust, verlaagt stress en verbetert de conditie. Het zorgt tegelijk voor minder reiskostenvergoeding op de korte termijn èn minder ziekteverzuim op de lange termijn. Bovendien is het (zeker in deze tijd) een goedkoper én natuurlijker alternatief dan een auto. 

3. Betaal vakantiegeld flexibel uit

Bied een flexibele betaling van vakantiegeld aan. Er is een wijziging in het contract voor nodig, maar het is wel mogelijk om vakantiegeld flexibel uit te betalen. De werknemer heeft dan maandelijks meer te besteden. In tijden van nood kan dit het verschil maken. 

4. Collectiviteitsplatform of overstapservice

Sluit je organisatie aan bij een collectiviteitsplatform of overstapservice. Werknemers kunnen meer waarde uit hun salaris halen als de organisatie is aangesloten bij een collectiviteitsplatform of overstapservice. Voorbeelden hiervan zijn een collectief sportschoolabonnement, een verzekering of een telefoonabonnement. 

5. Zet het WKR-budget in

Maak gebruik van de werkkostenregeling (het WKR budget) voor werkgevers. Hiermee kun je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemer geven zonder daar loonheffing of grondslagen over te betalen. Zo verhoog je betaalbaar en eenvoudig de koopkracht van je werknemers. 

6. Bied werknemers financiële coaching aan

Zorg ervoor dat jouw werknemers financieel fit zijn door ze gepaste coaching aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een Budgetcoach, die werknemers leert om slim om te gaan met hun geld. Of een Geldbuddy, voor hulp bij geldzorgen en schulden. 

7. Communiceer duidelijk en transparant over benefits

Werknemers zijn vaak niet op de hoogte van de benefits die hun werkgever aanbiedt. Het is zonde als er geen gebruik wordt gemaakt van arbeidsvoorwaarden die werk en leven aangenamer maken. Zorg daarom voor een heldere communicatie over wat je als organisatie aanbiedt. Zodat werknemers weten wat je voor ze kunt betekenen in (financieel) moeilijke tijden. 

 

Bronnen: Ondernemersbelang.nl, Rijksoverheid.nl