logo-pggm
Financiële fitheid 1-6-2022

Geldzorgen bij je medewerkers: een persoonlijk verhaal

Veel zorgprofessionals maken zich zorgen over geld. Omdat er iets in hun leven verandert bijvoorbeeld. Of omdat ze niet weten hoe de toekomst eruit ziet.

Soms gaan die twee zaken hand in hand. Bijvoorbeeld omdat iemand er alleen voor komt te staan na een scheiding. Een woning huren of kopen brengt in zo’n situatie ineens hoge kosten met zich mee. En dat is niet het enige. Ook uitgaven zijn ineens niet meer te delen. Misschien komen er onverwachte kosten door de relatiebreuk. Of lukt het niet om de uitgaven aan te passen aan de nieuwe situatie.

Het overkwam verpleegkundige Dina (42). Nadat zij en haar partner uit elkaar gingen, werkte ze hard om er alleen weer bovenop te komen. Toch stapelden de kosten en rekeningen zich op.

“Met mijn functie verdien ik op zich een prima salaris. Natuurlijk had ik minder te besteden nadat mijn partner en ik uit elkaar gingen. Ik had al snel mijn eigen plekje. Het was wel even wennen om alle lasten alleen te dragen. Maar ik dacht: schouders eronder, dat moet op het werk ook. Maar het lukte niet.”

Het voelt alsof ik klem zit

“Mijn salaris is op voordat de maand halverwege is. Spaargeld heb ik niet. Ik heb mijn creditcard te vaak gebruikt. Ik hoop dat er niks met mijn auto gebeurt. Anders kan ik mijn vroege diensten niet eens draaien. Hoe moet ik dat uitleggen aan mijn teamleider? Het voelt alsof ik klem zit. Als ik een rekening heb betaald, moet de volgende wachten. Ik wil het beter voor elkaar krijgen. Ik lig er veel wakker van. Soms kan ik me niet goed focussen op mijn taken. Ik wil het beter voor elkaar krijgen, maar ik weet niet hoe. Ik loop steeds verder achter met betalingen. Ik ben bang dat mijn werkgever erachter komt wat een troep ik ervan heb gemaakt. En dan, wat als ik mijn baan verlies? Ik schaam me rot.”

Dina’s zorgen kunnen net zo goed de zorgen zijn van jouw medewerkers. Ook als er een andere aanleiding is dan een relatiebreuk. Er zijn allerlei situaties die ervoor zorgen dat de financiële fitheid van een medewerker minder wordt. Dat beïnvloedt zijn of haar effectiviteit en inzetbaarheid op de werkvloer. En het leidt tot ziekteverzuim.

Op tijd in actie komen is belangrijk

De zorgen van een medewerker zijn niet los te zien van zijn of haar prestaties op de werkvloer. Wil je hier meer over weten? Wil je medewerkers beter voorbereiden op hun financiële toekomst? Of er voor ze zijn in tijden van nood? Je kunt je medewerkers op verschillende manieren helpen.