Geldzorgen bij je medewerkers: een persoonlijk verhaal

Veel zorgprofessionals maken zich zorgen over geld. Omdat er iets in hun leven verandert, of omdat ze niet weten hoe de toekomst eruit ziet.

Soms gaan die twee zaken hand in hand. Bijvoorbeeld omdat iemand er alleen voor komt te staan na een scheiding. Een relatiebreuk kan hoge kosten met zich meebrengen. Je moet een nieuwe woning huren of kopen of de huur of hypotheek van het huidige huis alleen dragen. En dat is niet het enige. Alle uitgaven komen voor jouw rekening. Soms lukt het niet om de uitgaven aan te passen aan de nieuwe situatie.

Het overkwam verpleegkundige Dina (42 jaar, werkzaam in de gehandicaptenzorg). Nadat zij en haar partner uit elkaar gingen, werkte ze hard om er weer bovenop te komen. Toch stapelden de kosten en rekeningen zich op.

“Met mijn functie verdien ik op zich een prima salaris. Natuurlijk had ik minder te besteden nadat mijn partner en ik uit elkaar gingen. Maar ik dacht: schouders eronder, dat moet op het werk ook. Maar het lukte niet.”

Het voelt alsof ik klem zit

“Mijn salaris is op voordat de maand halverwege is. Spaargeld heb ik niet. Ik heb mijn creditcard te vaak gebruikt. Ik hoop dat er niks met mijn auto gebeurt, want dan kan ik mijn vroege diensten niet eens draaien. Hoe moet ik dat uitleggen aan mijn teamleider? Het voelt alsof ik klem zit. Als ik een rekening heb betaald, moet de volgende wachten. Ik lig er veel wakker van. Soms kan ik me niet goed focussen op mijn taken. Ik ben bang dat mijn werkgever erachter komt wat een troep ik ervan heb gemaakt. Wat als ik mijn baan verlies? Ik schaam me rot.”

Er zijn allerlei situaties die ervoor zorgen dat de financiële fitheid van een medewerker minder wordt. Dat beïnvloedt zijn of haar effectiviteit en inzetbaarheid op de werkvloer. En het leidt tot ziekteverzuim.

Op tijd in actie komen is belangrijk

De zorgen van een werknemer zijn niet los te zien van zijn of haar prestaties op de werkvloer. Wil je er voor ze zijn in tijden van nood? Je kunt je medewerkers op verschillende manieren helpen, neem contact met ons op voor informatie over hoe wij jou als werkgever hierin kunnen ondersteunen.