Deze 10 stressvolle life events hebben de grootste invloed op je werknemers

Bepaalde gebeurtenissen in het leven hebben veel impact. Soms zoveel, dat een werknemer er ook op de werkvloer last van heeft. En de werkgever indirect ook. Bijvoorbeeld doordat de productiviteit daalt, door stress of zorgen.

De meeste mensen kunnen omgaan met een beetje stress. Zelfs als dit een langere periode duurt. In één keer erg veel stress ervaren, is meestal ook geen probleem. Maar stapelen de stressvolle gebeurtenissen zich op, of duurt het te lang? Dan is het moeilijker om hiermee om te gaan en kan het lange termijn gevolgen hebben.

Life events zijn emotionele gebeurtenissen in het leven die positief of negatief het gevoel van geluk en tevredenheid beïnvloeden. Vaak hebben deze momenten ook grote gevolgen op de financiële situatie. Dit zorgt voor extra stress door geldzorgen. Hoe eerder deze zorgen besproken worden, hoe beter. Een werknemer met geldzorgen kost namelijk (veel) meer dan je denkt. 

In 1967 publiceerden psychiaters Holmes en Rahe een schaal van 'stressvolle life events’. Ze gaven elke stressvolle gebeurtenis een aantal punten. Hiermee bereken je de kans op uitval door ziekte - bijvoorbeeld een burn-out - of depressie. Bij een totaal van 300 punten of meer per jaar, is de kans groot dat de persoon uitvalt. Bij een score tussen de 150 en 300 is deze kans aanwezig. Is de totaal score 150 punten of minder? Dan is de kans op uitval klein.

10 stressvolle life events die invloed hebben op jouw werknemers

Dit zijn volgens Holmes en Rahe de 10 stressvolle life events met de grootste gevolgen:

  1. Overlijden van je partner of kind – 100 punten
  2. Scheiding – 73 punten
  3. Scheiding van tafel en bed – 65 punten
  4. Gevangenisstraf – 63 punten
  5. Overlijden van een naast familielid – 63 punten
  6. Persoonlijk verwonding of ziekte – 53 punten
  7. Huwelijk – 50 punten
  8. Ontslag – 47 punten
  9. Pensioen – 45 punten
  10. Herstel van je relatie – 45 punten

Ondersteuning bij stressvolle life events

Wil je werknemers ondersteunen die een stressvol life event meemaken? Speel hier dan actief op in door het gesprek aan te gaan en hulp te bieden in de vorm van een luisterend oor of een Financieel inzicht. De Financieel inzicht is speciaal opgeleid voor het ondersteunen in en op orde brengen van financiële zaken bij grote veranderingen in het leven.