Thema's
Sociale veiligheid
84% van de medewerkers in zorg & welzijn te maken met ongewenst gedrag. De gevolgen hiervan zijn groot voor de gezondheid en inzetbaarheid van jouw medewerkers. Als leidinggevende speel je een belangrijke rol in het creëren van een sociaal veilige werkplek. PGGM&CO helpt met tips, hulpmiddelen én handige producten. Speciaal voor jou en jouw werknemers.
Fysieke fitheid
Als werkgever in zorg en welzijn heb je mensen in dienst met een drukke baan, die vaak onregelmatig werken. Hoe zorg je dan als werkgever voor een gezonde leefstijl van jouw werknemers? Met voldoende slaap, beweging en de juiste voeding? PGGM&CO helpt met tips, hulpmiddelen én handige producten. Speciaal voor jou en jouw werknemers.
Financiële fitheid
Wist je dat 55% van zorg-en welzijnsmedewerkers zich zorgen maakt over geld? En dat 84% zich wel eens zorgen maakt over de financiële toekomst? Het is belangrijk dat jouw medewerkers zich goed voelen over hun geldzaken en vertrouwen hebben in nu en in later. Dát geeft rust. Wij helpen jou als werkgever hierbij.
Mentale fitheid
Uit ons onderzoek blijkt dat 59% van de zorg- en welzijnsprofessionals een gezonde werk-privébalans het belangrijkste element vindt om mentaal fit te blijven. Als deze balans verdwijnt, zorgt dat voor veel werkdruk, stress en minder motivatie. En dat kan weer leiden tot ziekteverzuim, langdurige uitval en soms zelf arbeidsongeschiktheid. Maar hoe krijg je als werkgever inzicht in de energievreters en energiegevers van jouw werknemers om hun mentale fitheid te verbeteren? PGGM&CO helpt met tips, hulpmiddelen én handige producten. Speciaal voor jou en jouw werknemers.
Alle 42 artikelen
Algemeen
Ontvang kosteloos Financieel Inzicht
Ontvang kosteloos Financieel Inzicht
Lees meer
Algemeen
Toolkit Vitaliteitsmonitor
Handige Toolkit voor de Vitaliteitsmonitor
Lees meer
Algemeen
Communicatiemiddelen Vitaliteitsmonitor
Zorg ervoor dat je team aan de slag gaat met hun vitaliteit! Gebruik onze toolkit en stimuleer medewerkers om de Vitaliteitsmonitor in te vullen. Krijg inzicht in hun energiebronnen en verbeter de vitaliteit binnen je organisatie.
Lees meer
Algemeen
Veelgestelde vragen Vitaliteitsmonitor
Lees meer
Algemeen
Handout Vitaliteitsmonitor
Lees meer
Algemeen
Videopodcast: Financiële fitheid
Geldzorgen hebben een grote impact op je werknemers. Niet alleen privé, maar ook op werk. Het zorgt voor stress,beïnvloedt hun welzijn en het kan gevolgen hebben voor hun werkprestaties. In onze videopodcast krijg je praktische handvatten om jouw medewerkers te helpen.
Lees meer
Algemeen
Eind 2024? Investeer in je werknemers!
Laat geen budget liggen – investeer dit jaar nog in je medewerkers!
Lees meer
Algemeen
Management en inhoud van het werk blijft voor medewerkers zorg en welzijn grootste reden voor vertrek
Mensen die in zorg en welzijn hun baan opzeggen, vertrekken al jaren omdat ze ontevreden zijn over de leiding en naar eigen zeggen te weinig invloed hebben op de inhoud van hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van PFZW. Lees alle uitkomsten.
Lees meer
Fysiek
Bewegen
Lees meer
Fysiek
Gezond eten
Lees meer
Fysiek
Slaap
Lees meer
Fysiek
Waarom je medewerkers in de overgang moet ondersteunen. En hoe je dat doet.
De overgang; elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken.
Lees meer
Financieel
Werkgevers zijn vaak niet voldoende op de hoogte van de financiële problemen van werknemers
Financiële problemen: een onderwerp waar veel werknemers (ook in zorg en welzijn) mee worstelen. Maar ook een onderwerp waar veel schaamte omheen hangt. 22% van de werknemers in loondienst ervaart moeilijkheden bij het rondkomen. Bewustwording is de eerste stap om het probleem aan te kunnen pakken. Wij nemen je mee in een aantal recente onderzoeken onder werknemers in Nederland.
Lees meer
Financieel
Financiële problemen van werknemer kosten werkgever jaarlijks 13.000 euro
Lees meer
Financieel
Privacy: Wat mag ik vragen aan een collega en wat niet?
Een goede manier om problemen door geldzorgen boven water te krijgen, is het gesprek aan te gaan.
Lees meer
Financieel
Hoe kan en mag ik een medewerker met geldzorgen helpen?
Lees meer
Financieel
Geldzorgen bij je medewerkers: een persoonlijk verhaal
Veel zorgprofessionals maken zich zorgen over geld. Omdat er iets in hun leven verandert, of omdat ze niet weten hoe de toekomst eruit ziet.
Lees meer
Financieel
Een medewerker met geldzorgen kost (veel!) meer dan je denkt
Wist je dat een werknemer met geldzorgen kosten met zich meebrengt? En die zijn waarschijnlijk hoger dan je denkt …
Lees meer
Financieel
Deze 10 stressvolle life events hebben de grootste invloed op je werknemers
Bepaalde gebeurtenissen in het leven hebben veel impact. Soms zoveel, dat een werknemer er ook op de werkvloer last van heeft. En de werkgever indirect ook. Bijvoorbeeld doordat de productiviteit daalt, door stress of zorgen.
Lees meer
Financieel
5 tips bij loonbeslag: zo help je jouw werknemer vooruit
Een loonbeslag is ingrijpend. Financieel gezien, maar ook mentaal. Een medewerker is het overzicht verloren. Hij of zij kan schaamte ervaren omdat de geldzorgen nu bekend zijn bij de werkgever. Het is belangrijk om hier aandacht voor te hebben. We geven je graag een aantal tips.
Lees meer
Financieel
Vroegsignalering geldzorgen: 3 tips
Er is geen standaard methode om geldzorgen te herkennen. Maar daardoor komen geldzorgen vaak pas laat aan het licht. Hoe kun je als werkgever toch zorgen voor tijdige signalering? Wij geven 3 tips.
Lees meer
Financieel
‘Met de juiste hulp kun je iemands leven veranderen’ - Brenda Pijl
'Erg soepel, snel, heel goed opgezet en uitgedacht. Een fijne meedenkende kritische blik'
Lees meer
Financieel
Hoe herken je geldzorgen bij jouw werknemers en wat kun je doen?
Lees meer
Financieel
7 tips: Hoe ondersteun je werknemers bij geldstress door inflatie?
Lees meer
Financieel
De wirwar van toeslagen. Hoe kun je als werkgever helpen?
Lees meer
Financieel
Online kennissessie: vinden, bereiken en begeleiden
Lees meer
Financieel
10 Tips van Annemarie van Gaal
10 Tips van Annemarie van Gaal
Lees meer
Financieel
Praktijkverhaal: Espria
De regie ligt bij de medewerker, wij bieden een helpende hand
Lees meer
Financieel
De club van 60: De kracht van ouderen in de zorg
Waarom focussen op alles wat niet kan, als je ook kunt kijken naar wat wél kan? Aad de Kool, initiatiefnemer van de Club van 60, gelooft dat het anders kan. Maar ook dat het anders moet. Volgens hem is er geen sprake van een zorgkloof, maar van een organisatorisch vraagstuk bij zorgorganisaties. Door met iedereen vlak voor zijn of haar pensioen in gesprek te gaan, ontdekt hij dat 60% graag iets wil blijven bijdragen aan de sector.
Lees meer
Financieel
‘Er viel zo’n last van mijn schouders’– ervaring van medewerker Edi met een budgetcoach
Edi zat in flinke geldproblemen. Gelukkig trok zijn werkgever aan de bel en bood hulp aan. Die greep hij met beide handen in. Nu volgt hij een traject met Ilona, budgetcoach bij budgetcoach.nl. Samen vertellen ze over dit traject en waarom het als werkgever zo belangrijk is om medewerkers met geldzorgen te ondersteunen.
Lees meer
Mentaal
Voorbeeldrapportage Vitaliteitsmonitor
Hoe ziet de Vitaliteitsmonitor eruit? En hoe vergelijk je de uitkomsten van jouw organisatie met de (sub)sector? Bekijk hier enkele slides uit de voorbeeldrapportage.
Lees meer
Mentaal
31% van de medewerkers in zorg en welzijn wordt gepest door collega's of leidinggevenden
In 2023 kreeg 31% van de werkenden in de zorg- en welzijnssector te maken met pestgedrag op het werk van collega's of leidinggevenden. Een zorgwekkende toename van 72% ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit recent onderzoek van PGGM&CO en stichting IZZ onder 1170 werknemers in zorg en welzijn.
Lees meer
Mentaal
De kracht van anonieme huiskamercoaching
Van roddelende collega's tot te veel werkdruk. Jildou is al 12 jaar coach, maar biedt sinds 2 jaar als huiskamercoach een luisterend oor voor medewerkers van een kinderopvang-organisatie. Bij haar kunnen medewerkers hun verhaal kwijt. Binnen één tot vijf sessies begeleidt ze hen om veerkrachtiger te worden en patronen te doorbreken. En dat geheel anoniem. Een mooie eerste én laagdrempelige stap wanneer werknemers tegen iets aanlopen.
Lees meer
Mentaal
Ervaringsverhaal Harold: “Ga conflicten niet uit de weg, maar ga ermee aan de slag”.
Harold werkte 36 jaar in de verslavingszorg in verschillende functies. In zijn werk had hij regelmatig te maken met ongewenst gedrag. Van cliënten en de familie/vrienden van cliënten, maar ook vanuit collega’s. Toen hij in een leidinggevende rol kwam was het zijn taak om collega’s die te maken kregen met ongewenst gedrag te helpen en te ondersteunen in een oplossing. Inmiddels is Harold met pensioen en deelt hij zijn ervaringen vanuit de werkvloer.
Lees meer
Mentaal
Whitepaper: werken aan sociale veiligheid in zorg en welzijn
Ontdek alle inzichten over agressie en ongewenst gedrag in zorg en welzijn in deze whitepaper. Lees hoe we een veilige werkomgeving kunnen bevorderen. En ontdek de cruciale rol die leidinggevenden spelen in het creëren van een van sociaal veilige werkplek.
Lees meer
Mentaal
‘Maak duidelijk dat pesten ongewenst is en consequenties heeft’ - Caroline Koetsenruijter
Caroline Koetsenruijter doet onderzoek naar sociale veiligheid en geeft hierover voorlichting. Ook is ze auteur van de bestsellers Jij moet je bek houden!, Het Agressieparadijs en Giftig gedoe op de werkplek. Het is haar missie om een open en veilig werkklimaat te realiseren. Waarom sociale veiligheid zo’n belangrijk thema is en hoe je als leidinggevende hiermee actief aan de slag gaat? Caroline deelt haar visie.
Lees meer
Mentaal
Terugkijken webinar aan de slag met sociale veiligheid op de werkvloer
84% van de medewerkers in zorg & welzijn heeft te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Hoe creëer je als organisatie een gezond en veilig organisatieklimaat voor je medewerkers? Tijdens het webinar 'Aan de slag met sociale veiligheid op de werkvloer' nemen we je mee in welke interventies helpen bij het creëren van een gezond en veilig organisatieklimaat.
Lees meer
Mentaal
Terugkijken webinar: sociale veiligheid op de werkvloer
Iedereen moet kunnen werken in een sociaal, psychisch en fysiek veilige omgeving. Toch blijkt uit onderzoek van PGGM&CO en IZZ dat 84% van de medewerkers in zorg & welzijn één keer of vaker te maken hebben gehad met ongewenst gedrag door patiënten/ cliënten. Ook heeft 31% van de medewerkers in de sector te maken met pestgedrag van collega’s en leidinggevenden. Dit is een toename van maar liefst 72% ten opzichte van 2021.
Lees meer
Mentaal
Hoe het verzuim bij iHUB in een jaar met 1% daalde
Een hoge werkdruk, financiële zorgen en/of gezondheidsklachten. Veel zorg- en welzijnsmedewerkers hebben hiermee te maken. Je wilt hun zorgen wegnemen en een gezond organisatieklimaat creëren, maar dat is lastig als je niet weet wat er speelt. Hier liep Dorien van der Zalm, coördinator Arbo en Verzuim bij iHUB, een organisatie in jeugdzorg(-ggz) en speciaal onderwijs, ook tegenaan. Ze ging op zoek naar een instrument dat haar helpt bij het meten van de fitheid van werknemers.
Lees meer
Mentaal
Zorg- en welzijnsprofessionals schatten hun werkdruk vaak hoger in dan hij daadwerkelijk is
Werkdruk is een vaak terugkerend onderwerp in de zorg- en welzijnssector. Maar waarom is dit zo? En waar komt het vandaan? Uit onderzoek van PGGM&CO en Stichting IZZ blijkt dat zorg- en welzijnsprofessionals hun werkdruk vooraf vaak hoger inschatten dan ze hem in de praktijk ervaren. En dit heeft weer invloed op hun werkplezier, die ze vooraf vaak lager inschatten.
Lees meer
Mentaal
Het JD-R model: invloed van energiegevers en energievreters
Hoe komt het dat de ene medewerker dagelijks fluitend naar werk gaat en de ander met dezelfde functie enorme werkdruk ervaart? Het Job Demands-Resources model (JD-R model) is een wetenschappelijk model met als uitgangspunt dat het succes van een organisatie wordt bepaald door het welzijn van de werknemers. Hoe dat werkt en hoe het model jou kan helpen bij meer inzicht en het verbeteren van de fitheid van jouw medewerkers? We zetten het voor je op een rijtje.
Lees meer
Mentaal
"Je weet gelijk als organisatie aan welke knoppen je moet draaien voor een gezonde balans."
In de dynamische zorg- en welzijnssector is de inzetbaarheid en vitaliteit van werknemers van groot belang. Hoe zorg je als werkgever ervoor dat mensen fit en veerkrachtig blijven in een continu veranderende werkomgeving? En hoe krijg je een beeld van het verloop? Die vragen houden ook Margriet Dix, adviseur inzetbaarheid bij Wilhelmina Ziekenhuis Assen, bezig.
Lees meer
Er zijn geen artikelen gevonden op basis van de gekozen filters.